Zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą usług BHP!

Wdrożenie i szkolenia z zakresu HACCP, GMP i GHP

HACCP, GMP i GHP to systemy zarządzania bezpieczeństwem żywności, które są niezbędne w każdym przedsiębiorstwie związanym z produkcją, przetwarzaniem lub dystrybucją żywności. HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points) to system identyfikacji, oceny i kontroli zagrożeń znaczących dla bezpieczeństwa żywności. GMP (Good Manufacturing Practice) to dobre praktyki produkcyjne, które obejmują zasady higieny produkcji żywności. GHP (Good Hygiene Practice) to dobre praktyki higieniczne, które są podstawą dla skutecznego zarządzania bezpieczeństwem żywności.

Dom Wiedzy Mentor- Usługi BHP specjalizuje się we wdrażaniu tych systemów, opracowując odpowiednią dokumentację i szkoląc pracowników. Szkolenia mogą być realizowane na terenie firmy klienta, z możliwością ustalenia indywidualnych terminów. Naszym celem jest zapewnienie, że nasze szkolenia są nie tylko informatywne, ale także praktyczne i dostosowane do potrzeb każdego klienta.

System HACCP (Hazard Analysis and Critical Point – analiza zagrożeń krytycznych punktów kontrolnych) został opracowany w latach 60 w USA przez firmę Pillsbury Corporation i wykorzystywanym był przez NASA i US NAVY. System ten zawiera reguły obowiązujące na wszystkich etapach produkcji żywności, wszystko po to, by mieć pewność, że jest ona bezpieczna i nie miały na nią wpływu zagrożenia fizyczne, chemiczne czy biologiczne.

System został opisany w wytycznych FAO/WHO, w Unii Europejskiej obowiązek stosowania HACCP przez przetwórców i dystrybutorów wynika z ogólnej dyrektywy o higienie żywności (93/43) oraz z dyrektyw sektorowych dotyczących różnych produktów pochodzenia zwierzęcego.

kucharz

Dobra Praktyka Higieniczna (z ang. Good Hygienic Practice - GHP) i Dobra Praktyka Produkcyjna (z ang. Good Manufacturing Practice – GMP) dotyczą wszelkich działań mających na celu zapewnienie odpowiednich warunków podczas produkcji żywności oraz materiałów i wyrobów do kontaktu z żywnością. Wdrożenie w zakładzie systemu GHP/GMP stanowi podstawę do wdrożenia w kolejnym etapie systemu HACCP, w celu kompleksowego zapewnienia bezpieczeństwa żywności.

Analiza Zagrożeń i Krytyczne Punkty Kontroli jest to postępowanie mające na celu zapewnienie bezpieczeństwa żywności przez identyfikację i oszacowanie skali zagrożeń z punktu widzenia wymagań zdrowotnych żywności oraz ryzyka wystąpienia zagrożeń podczas przebiegu wszystkich etapów produkcji i obrotu żywnością produktami spożywczymi. System ten ma również na celu określenie metod eliminacji lub ograniczania zagrożeń oraz ustalenie działań korygujących.

System HACPP w praktyce sprowadza się do:

  1. Zidentyfikowania zagrożeń i przeprowadzenia ich analizy
  2. Określenia krytycznych punktów kontroli
  3. Określenia wartości krytycznych i dopuszczalnych od nich odchyleń
  4. Opracowania systemu obserwacji i rejestracji w każdym punkcie krytycznym
  5. Opracowania działań korygujących
  6. Ustalenia procedur weryfikacyjnych, których zastosowanie potwierdzi prawidłowość systemu
  7. Prowadzenia dokumentacji dotyczących wszystkich procedur.

W Polsce sprawy związane z wprowadzeniem standardu HACCP reguluje ustawa dnia 30 października 2003 r. o zmianie ustawy o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw (Dz.U. z 2003 r. Nr 208, poz. 2020). Zgodnie z ustawą do wprowadzenia HACCP zobowiązani są od dnia 1 maja 2004 r.:

  • Producenci żywności,
  • Firmy zajmujące się dystrybucją i handlem produktami spożywczymi (sklepy, markety, hurtownie spożywcze), cateringiem, punkty żywienia zbiorowego (stołówki, restauracje) itp.

Oferujemy:

  • przeprowadzenie wstępnego przeglądu zakładu pracy (rozpoznanie potrzeb zakładu, poznanie jego specyfiki, przegląd aktualnej dokumentacji),
  • opracowanie kompletnej dokumentacji: Księga HACCP, dokumenty Dobrej Praktyki Higienicznej i Produkcyjnej (GMP/GHP), wszelkie niezbędne procedury, instrukcje, zarządzenia,
  • szkolenie pracowników i kierownictwa z zakresu wymagań systemu HACCP i GMP/GHP,
  • okresowe przeglądy, audyty systemu HACCP w zakładzie.

Dokumentację opracowujemy dla: zakładów produkujących żywność, firm cateringowych, restauracji, pizzerii i kawiarni, barów gastronomii mobilnych (foodtrucków, przyczep itd.), zakładów żywienia zbiorowego (żłobków, przedszkoli, szkół, szpitali, zakładów pracy i sanatoriów), sklepów sprzedający produkty żywnościowe, firm transportujących żywność, magazynów i hurtowni żywności, i innych obiektów mających kontakt z żywnością.

Każdy podmiot gospodarczy występujący w łańcuchu żywnościowym ma obowiązek nie tylko wdrożenia systemu HACCP ale także szkolenia swoich pracowników. Pamiętając, że przykład idzie z góry, również Pracodawca i osoby kierujące pracownikami, powinny w takich szkoleniach uczestniczyć.